Mary Yoga

Wat is yoga?

Yoga is voor alle leeftijden. Ik geef les in hatha yoga, een stroming die oefeningen omvat die het lichaam ontspannen en kalmeren. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van ademhalingsoefeningen om de geest te focussen en om rust te brengen.

Yoga is niet gericht op prestatie, maar op individuele ontwikkeling. Je werkt binnen je eigen mogelijkheden. Oefeningen hoeven niet perfect worden uitgevoerd, zolang je ze doet naar kunnen en met aandacht. Wat een ander tijdens een les doet, is niet van belang: yoga doe je voor jezelf.

Yoga ontstond in India, waar het gezien werd als een hindoeïstische filosofie die de geest leert om het gevoel en het lichaam te controleren. Yoga bereikt dan ook lichaam, geest en ziel. Volgens de oude meesters kan het best voor die drie onderdelen van de mens gezorgd worden door yoga-oefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie.

De manier waarop de oefeningen en meditatie door mensen ervaren worden, verschilt van mens tot mens. De een komt tot rust, de ander tot diepere inzichten. Maar er zijn ook meer dan genoeg mensen die genieten van de oefeningen en verder niets ervaren. Ikzelf sta nuchter tegenover yoga, maar heb door de jaren wel geleerd dat de oefeningen veel rust en inzicht kunnen brengen.

Yogadocente Mary